09 Aug
09Aug

Prof. dr. GHIURCUȚA LIVIA 

LICEUL TEORETIC „AUREL LAZĂR”, Oradea


Anul acesta școlar am continuat o activitate începută în anul 2019 și intitulată sugestiv  THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS. Ce este foarte interesant la această activitate derulată pe parcursul a 6 ani este faptul că în fiecare an a avut tematică diferită încercând să acoperim o gamă cât mai largă de probleme precum: drepturile și libertățile copilului, copilăria, războiul și pacea, Holocaustul, antisemitismul, inter și multiculturalitatea, istoria locală-parte a celei naționale și europene, istoria orală-alternativă la discursul oficial, etc. 

Pentru anul acesta, împreună cu elevii am ales ca și titlu PENTRU O LUME MAI FRUMOASĂ ȘI MAI BUNĂ! FOR A MORE BEAUTIFUL AND BETTER WORLD (FAB) date fiind și timpurile istorice pe care le trăim și care le generează un disconfort ca și copii, tineri, atunci când află despre suferințele semenilor lor în alte părți ale lumii. Proiectul s-a prezentat ca o scrisoare deschisă către toți cei care nu vor să înțeleagă sensul de OM, VIAȚĂ, LIBERTATE, VIITOR, EDUCAȚIE, CALITATE.  Ca și în edițiile anterioare, activitățile proiectului educațional au vizat deopotrivă atât elevii din ciclul gimnazial, cât și pe cei din ciclul liceal, în contextul în care la clasa a XI-a s-a introdus ca și materie de studiu "Istoria evreilor. Holocaustul". 

Așadar, prin proiectul nostru am urmărit cultivarea spiritului civic la elevi, cunoașterea și înțelegerea drepturilor și libertăților omului/copilului, promovarea unei atitudini proactivă, guvernată de toleranță, empatie, implicare la nivel cultural-științific pentru cunoașterea și respectarea valorilor culturale și multietnice. De asemenea, proiectul a fost unul colaborativ, împreună cu Școala Gimnaziala Nr.2 Țețchea, jud. Bihor, o școală care cuprinde copii din medii defavorizate. Așadar, a fost un schimb de experiență cu beneficii de ambele părți. 

Proiectul s-a prezentat  ca o alternativă la orele de istorie, la discursul oficial și la orele de educație civică cuprinse în trunchiul comun, studiate de copii/tineri prin programele școlare din învățământul românesc și, în același timp, a fost o modalitate de implicare a elevilor în cercetarea, descoperirea și identificarea realității istorice din secolul al XX-lea la nivel local și național. Totodată, proiectul educativ a fost o rampă de lansare în  descoperirea și redescoperirea elevilor, a aptitudinilor, capacităților și creativității lor, în afara orelor de curs. Valorizarea aptitudinilor elevilor, dezvoltarea competențelor specifice disciplinei Istorie și a competențelor europene, creativitatea, munca în echipă, implicarea în activități de educație civică, de cunoaștere a drepturilor și libertăților omului și ale copilului, empatia și toleranța și dorința de a face educație de calitate, au devenit valori pe care le-am urmărit în fiecare an prin proiectele educative. Dorim altfel de ore de istorie despre cultura și civilizația etnicilor din Oradea secolului al XX-lea și nu numai. 

Obiectivele proiectului au fost: Înțelegerea evenimentelor precum Holocaustul, genocidul și totalitarismul care au schimbat istoria europeană a secolului XX pentru dezvoltarea empatiei, toleranței, respectului, demnității; Descoperirea adevărului istoric prin accesarea unor surse veritabile, precum: arhive, testimoniale, mass-media prin identificarea similitudinilor și diferențelor abordate din punct de vedere istoric; Cunoașterea istoriei locale în context național și european, precum și dezvoltarea de activități pentru promovarea acesteia; Valorificarea abilităților, competențelor și a creativității literar-artistice, informaționale și științifice a elevilor pentru atingerea obiectivelor educaționale, ca modele de bună practică cu scopul respectării și promovării drepturilor și libertăților omului. Aceste obiective au fost atinse prin activitățile derulate pe parcursul celor 6 luni (ianuarie-iunie 2024) de proiect. 

Prima activitate, intitulată sugestiv VREM SĂ TRĂIM ÎNTR-O LUME MAI BUNĂ!, a reprezentat deschiderea oficială a proiectului. A fost prezentată echipa de proiect scopul, obiectivele, activitățile și competențele pe care le-am dorit să le dobândească elevii participanți. De asemenea, s-a stabilit logoul proiectului, iar prin masa rotundă ce a urmat deschiderii oficiale s-au creat echipele de lucru, s-a stabilit logoul-O șcală pentru toți!-, s-a alcătuit  structura unei lecții  dedicate proiectului pe platforma Livresq. 

A doua activitate a vizat întreprinderea de cercetări în comunitățile locale- Oradea și Țețchea-pentru a se identifica elementele de specificitate, modul în care sunt înțelese de către copii termenii de: pace, război, Holocaust, genocid, teroare, antisemitism, xenofobism, drepturi, libertăți,  care sunt valorile culturale lăsate moștenire generației actuale și ce ar trebui să facem pentru a ne menține identitatea națională, etnică, confesională. Pentru elevii din comunitatea orădeană au fost organizate tururi ghidate prin orașul Oradea pentru ca elevii să adune informații utile demersurilor lor,  s-au făcut vizite la Muzeul evreilor din Oradea, Muzeul Municipal Cetate, s-a participat la Marșul Memoriei, elevii s-au întâlnit cu membri ai Comunității evreilor din Oradea. De aceea, simbolic această activitate a fost denumită LA PAS PRIN ORADEA

A treia activitate s-a derulat sub denumirea COPIII-OGLINZI SPRE VIITOR și a constat într-o întâlnire în format fizic a elevilor celor două școli. Cu această ocazie s-a alcătuit o expoziție cu desenele/posterele și creațiile literar-științifice realizate de elevii celor două unități de învățământ și s-a realizat COPACUL MEU-TRECUT-PREZENT ȘI VIITOR cu mesaje, cuvinte-cheie legate de problematica proiectului. De asemenea, prin poze, ppt-uri, cei prezenți au putut vizualiza modul în care copiii au lucrat, s-au implicat și au înțeles problematica. Cu această ocazie, elevii din Țețchea au vizitat Muzeul evreilor și sinagogile din Oradea. Acestei activități i s-a adăugat și Jurnalul Evei Heyman în benzi desenate. 

A patra activitate, LA FINAL DE ACTIVITATE- ZÂMBET, LACRIMI ȘI SPERANȚE grupurile țintă a celor două școli au prezentat un filmuleț/spot cu mesaje și imagini din timpul proiectului. A fost o întâlnire emoționantă și plină de speranțe pentru viitor. S-a completat jurnalul proiectului și am realizat că aceste activități reprezintă doar începutul viitoarelor colaborări. 

Ce schimbări a produs acest proiect în viața celor două comunități școlare și în mod special a grupului țintă?

 În primul rând, înțelegerea faptelor istorice din trecutul nu foarte îndepărtat și impactul pe care acestea le-au avut asupra omului și evoluției societății. Studiul, cercetarea la bibliotecă și arhive, interpretarea documentelor au fost principalele modalități în acest sens.

 În al doilea rând,  cunoașterea  și aplicarea drepturilor și libertăților omului în cadrul școlii cât și în cadrul familiei și al comunității în care ei trăiesc. Este o modalitate care se poate realiza cel mai bine prin activitate pe echipe și apoi prezentare, prin metoda turul galeriei, a observațiilor, concluziilor, în fața colegilor. Permite pe de o parte autoevaluare, iar pe de altă parte inter-evaluarea produselor care vizează acest aspect.

 În al treilea rând,  prin descoperirea adevărului istoric au identificat valorile umane, culturale  și modalitățile prin care să le poată  promova în contexte noi. Și nu în ultimul rând, au devenit mai responsabili și mai implicați în activități educative cu teme similare și nu numai, reușind să-și valorifice întregul potențial în cultivarea empatiei, toleranței, gândirii critice, implicării active și a respectului față de sine și față de ceilalți. 

Activitate de suflet,  proiectul demarat acum șase ani în urmă a devenit un proiect educațional care a antrenat din ce în ce mai mulți elevi și profesori  în fiecare an. Activitățile diverse  care au pornit de la cercetarea individuală și de grup, la realizarea unor produse finite apreciate și valorizate la orele de curs și în afara acestora și chiar la competiții școlare, i-au atras pe elevi ca un magnet. Pentru că au implicat creativitate din partea elevilor, ele nu puteau rămâne într-un con de umbră! De aceea, produsele finite-Foaia de istorie, materiale didactice realizate din materiale reciclabile, lucrări/eseuri/mini-cercetări științifice, afișe, desene, jocuri de rol, expoziții, semne de carte, pliante, prezentări ppt, etc. s-au bucurat de o prezentare inedită în cadrul școlii, al comunității și al instituțiilor partenere, iar Jurnalul Evei Heyman-în benzi desenate s-a concretizat în vernisajul ,,Imagini din trecut. Holocaustul în Bihor" organizat sub patronajul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel". În realitate, ele au devenit an de an modele de bună practică pentru elevii noi (și nu numai) care s-au implicat în activitățile proiectului sau au participat la diseminarea acestuia! Pentru tot efortul depus: VĂ MULȚUMESC!


© REVISTA (online) ROMÂNIA AZI (ISSN 2067-5178; ISSN-L: 2067-5178), august 2024 

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.