A lucrat împreună cu Malala Yousafzai, o adolescentă din Pakistan împușcată de talibani pentru că li s-a împotrivit, luptând pentru drepturile ei la educație, iar volumul rezultat, „Eu sunt Malala”, a apărut în 2013, fiind tradus în mai multe limbi.
Ediția pentru tineri a romanului „Vândută la 13 ani”, a apărut la Youngart în 2018, în traducerea Ioanei Filat.
Vândută la 13 ani este o poveste greu de uitat. Cartea spune povestea unui coșmar prin care trec nenumărate fete din țările sărace, condamnate la o viață în care nu pot decât să strângă din dinți și să îndure totul.
Alternând lirismul cu detalii precise, Mc Cormik dă voce terorii și tulburării unei tinere fete căreia i-a fost furată copilăria, dar care a găsit puterea să învingă totul.
Lakshmi are 13 ani și locuiește într-o colibă sărăcăcioasă din Nepal. Viața ei, plină de bucurii mărunte, se schimbă dramatic în momentul în care, pentru a-și acoperi datoriile, tatăl vitreg îi spune fetei că va trebui să plece din oraș să muncească drept menajeră. Copila este vândută unei străine bogate și ajunge plină de speranță, în India, la așa-numita Casă a Fericirii: o vilă cu gratii la fereastră, plină de fete tinere. Nu durează mult până Lakshmi își dă seama că, de fapt, a fost vândută pentru prostituție, și nu-și poate răscumpăra viața decât plătind un preț enorm.
Citind această carte, sufletul mi s-a umplut de compasiune, dar și de revoltă și mi-am dat seama, ce viață fericită, am, de fapt!
Am realizat că micile mele nemulțumiri și dureri sunt inutile, că trebuie să fiu recunoscătoare zilnic lui Dumnezeu pentru ce am.
Să ne imaginăm, așa cum ține autoarea să precizeze că în fiecare an, aproape 12.000 de fetițe nepaleze sunt vândute de familiile lor, cu intenție sau din neștiință, condamnându-le la o viață de sclavie sexuală în bordelurile din India. Pe plan mondial, Departamentul de stat American estimează că aproape jumătate de milion de copii cad anual victime traficului de persoane, ajungând pe piața prostituției.
Patricia Mc Kormick a scris o carte tulburătoare, incredibil de greu de uitat! În nota de final a romanului, ea precizează că cel mai mult au emoționat-o și au inspirat-o interviurile cu supraviețuitoarele, care, deși au trecut prin niște chinuri de nedescris, totuși au vorbit despre ceea ce li s-a întâmplat cu toată demnitatea din lume.
© REVISTA (online) EDUCATIA AZI (ISSN 2457-8428; ISSN–L 2457-8428), aprilie 2025